Suomen maajoukkueen takakentän maestro, Niko Kuikka, oli isossa roolissa pysäyttämässä Ruotsin pyristelyä voitokkaassa lauantai-iltapäivän ottelussa. 13 vuoden tauon jälkeen mitalikantaan palanneet suomalaiset olivat pelin ratkaisuhetkillä naapureita tehokkaampia ja korjasivat pronssiset mitalit talteen. Lopputulos Vantaan MUP Stadionilla pelatussa ottelussa Suomen jefuleijonille 35–21.

Suomen Niko Kuikka oli syystäkin onnellinen pelin ratkettua. Puolustuksessa raatanut numero 2 tilastoi ottelussa nimiinsä 4.5 taklausta ja oli omalla olemuksellaan pimentämässä Ruotsin hyökkäyspelaamista. Huojentunut, mutta onnellinen mies ei peitellyt iloaan.

– Aika iloinen fiilis. Nyt on aika sellanen tyhjentynyt olo. Takana on pitkät kisat ja paljon pelejä lyhyeen aikaan. Kroppa ollut kovilla koko viikon ajan. Nyt on sellainen tunteiden vapautumisen fiilis, että helpottaa aika paljon.

Ottelun viimeiselle neljännekselle lähdettiin tasatilanteessa 21–21. Suomi kykeni kuitenkin kääntämään tiukan pelin nimiinsä ja iskemään ottelun päätösneljänneksellä kaksi maalia – tuohon Ruotsi ei enää kyennyt vastaamaan.

– Me sytyttiin hitaasti tähän peliin. (Philip) Juhlin pelasi hyvin omaa juoksuaan ja se satutti meitä. Ruotsi pelasi hyvin omaa skeemaansa ja saivat syöttöjä sisään sekä liikutettua palloa meitä vastaan.

Ruotsille ei annettu tilaa hengittää. Kuva: Samppa Toivonen

Suomi siirtyi joukkueensa MVP:ksi valitun Karri Pajarisen maalin turvin päätösneljänneksellä vastustamattomasti johtoon – löylyä saunaan lisäsi Veikka Lehtonen ottelun loppuhetkillä. Sekä Pajarinen että Lehtonen viimeistelivät kamppailussa kaksi touchdownia mieheen. Suomen hyökkäys rullasi muutenkin varsin mallikkaasti vaikka hyökkäysjaardit menivät naapureille 384–414. Eron Suomelle tekivät juoksujaardit (225–104) sekä huolellisuus pallon kanssa (kaksi otettua syötönkatkoa suomalaisille).

– Tehokkuus molemmin puolin palloa ratkaisi tänään pelin meidän eduksi. Meidän hyökkäys oli tänään pelipäällä ja tekivät pisteitä. Me tehtiin tänään enemmän pisteitä kuin päästettiin ja silloin voitetaan pelejä, kommentoi Kuikka pelin ratkaisutekijöitä.

Ensimmäisen arvokisamitalin ottanut Kuikka sekä koko Suomen maajoukkue pelasi loistavan turnauksen ja osoitti kuuluvansa Euroopan eliittiin. Edellinen mitali Suomelle tuli Malmöstä vuonna 2005, joten juhlat tulevat olemaan myös sen mukaiset.

– Pari nopeaa juomaa, ravintolaan ja Apolloon kaikki, valottaa takamies Kuikka illan suunnitelmia.

 

Kuvat: Jari Turunen ja Samppa Toivonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *