Otsikkokuva: Sami Ranta

Ranska voitti EM-finaalissa Itävallan lukemin 14–28 ja juhlii näin ollen maan historian ensimmäistä Euroopan mestaruutta. Ensimmäisen puoliajan jälkeen Itävalta johti 14–7, mutta Ranska pelasi erittäin vahvan toisen puoliajan ja nousi takaa-ajoasemasta voittoon.

Finaali alkoi tunnustellen ja lentopotkuja nähtiin enemmän kuin hyökkäämällä saatuja uusia yrityksiä. Kumpikin joukkueista lähti kuulostelemaan puolustuksen vahvuutta juoksupelin keinoin. Itävallalla pelivälinettä pyrki siirtämään Anton Wegan ja Ranskan työjuhtajana toimi Stephen Yepmo.

Kesken juoksujen ja lyhyiden heittopelien Ranskan pelinrakentaja Paul Durand haki ensimmäistä kertaa heittoa syvälle ja tavoitti tarkalla heitolla Andrew Jamesin. Ranska siirtyi 0–7 –johtoon.

Andrew James iskee ensimmäisen touchdownin:

Tämän jälkeen tapahtumat otti haltuun Itävalta. Hyökkäyksen osalta onnistujien galleria ei ollut yllätys: ensin keskushyökkääjä Sandro Platzgummer karkasi Ranskan puolustukselta ja vielä toisen neljänneksen viimeisillä hetkillä pelinrakentaja Alexander Thury löysi heitollaan laitahyökkääjä Bernhard Seikovitsin, jonka touchdownin myötä Itävalta johti tauon alkaessa lukemin 14–7.

Mikään ei ensimmäisen puoliajalla viitannut siihen, että aiemmissa otteluissa kummassakin yli 40 pistettä takonut Itävalta jäisi toisella jaksolla pisteittä. Ranska muutti omaa puolustustaan. Seikovitsin päällä oli toistuvasti puolustamassa niin kulmapuolustaja Souleymane Karamoko sekä safety Sebastien Sejean. Linja ja tukimiehet puolestaan onnistuivat pitämään vaarallisimman aseen eli Sandro Platzgummerin juoksutilan ahtaana. Pääosaa tässä näytteli tukimies Matthieu Fayard, joka keräsi ottelussa viisi taklausta.

Lisäksi Itävallan pelinrakentaja Thuryn pelissä näkyi takareisivamma, jonka mies sai avauspäivän Tanska-ottelussa. Thury ei juuri liikkunut linjan takana ja kun Ranska alkoi saamaan painetta, heikentyi Itävallan heittopeli merkittävästi.

Sandro Platzgummer (42) juhlii juoksumaaliaan Anton Weganin kanssa. Kuva: Samppa Toivonen

Itävalta puolestaan onnistui tukkimaan Ranskan juoksupelin, mutta yksi merkkausvirhe siihen listaan mahtui. Jason Aguemon leiskautti kolmannen neljänneksen alussa 49-jaardisen leiskautuksen.

Monipuolisuus oli osaltaan yksi Ranskan voiton ratkaisijoista. Aguemonin lisäksi isoon rooliin kolme kiinniottoa ottanut Wasa Royals –laitahyökkääjä Jerome Valbon, joka otti kolme kiinniottoa ja siirsi kolmannen neljänneksen loppupuolella touchdownillaan Ranskan jälleen johtoon.

Itävallan hyökkäys kärsi edelleen tehottomuudesta: heitot eivät osuneet kohteisiinsa tai jos osuivat, ne eivät jääneet laitahyökkääjien haltuun. Lisäksi Ranskan takakenttä oli jälleen todella varma taklauksissaan, eivätkä itävaltalaislaitahyökkääjät päässeet kiinniottojensa jälkeen etenemään.

Ottelua oli jäljellä reilut viisi minuuttia, kun Ranska teki lopullisen iskun. Tämä isku syntyi hyvin ranskalaiseen tapaan: Durand heitti ja yksi hänen suosikkilaitahyökkääjistään, Andrew James karkasi varjostajaltaan, koppasi pallon ja siirsi Ranskan 14–28 –johtoon. Nämä jäivät myös ottelun loppulukemiksi.

Paul Durand (12) on ojentanut pallon keskushyökkääjä Stephen Yepmolle. Kuva: Samppa Toivonen

Durand pelasi huikean turnauksen

Ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Ranskan pelinrakentaja Paul Durand, joka heitti kolme touchdownia ja kaiken kaikkiaan 225 jaardia. Durand valittiin myös koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi – hänet myös valittiin jokaisen pelaamansa ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Itävallan arvokkain pelaaja oli Sandro Platzgummer, joka oli jälleen esillä sekä keskushyökkäjänä, laitahyökkääjänä että palauttajana. Sille säihkyvyyden tasolle, jolla itävaltalainen pikapolkija on totuttu näkemään, ei Platzgummer tänään yltänyt. Yksi 41-jaardinen touchdown joukkoon toki mahtui.

– Olen todella onnellinen, että voitimme nyt toisena vuonna peräkkäin. Vuosi sitten olimme ykkösiä World Gamesissa ja nyt täällä. Ensimmäisellä puoliajalla Itävalta oli meitä parempia, mutta onnistuimme toisella puoliajalla parantamaan.

Ranska juhlii siis historiansa ensimmäistä Euroopan mestaruutta – aiemmin se ei ollut kertaakaan pelannut finaalissa. Itävalta on hopealla jo toisen kerran peräkkäin ja Shuan Fatahin johtamat joukot ovat nyt olleet mitaleilla jokaisissa kisoissa 2010-luvulla. Suomi palasi mitalikantaan 13 vuoden tauon jälkeen. Ruotsi oli neljäs, Iso-Britannia viides ja Tanska kuudes.

Ranskan voitto tarkoittaa sitä, että se edustaa Eurooppaa vuonna 2019 pelattavassa MM-lopputurnauksessa, jossa se vastaansa Yhdysvallat, Kanadan, Meksikon, Japanin ja Australian.

Ottelun parhaat hetket:

Itävalta – Ranska 14–33 (14–7)

I neljännes:

Andrew James (Paul Durandin heitosta) + lisäpiste Jefferson Alexandre 0–7

II neljännes:

Sandro Platzgummer + lisäpiste Thomas Pichlmann 7–7

Bernhard Seikovits (Alexander Thuryn heitosta) + lisäpiste Pichlmann 14–7

III neljännes:

Jason Aguemon + lisäpiste Alexandre 14–14

Jerome Valbon (Durandin heitosta) 14–21

IV neljännes:

Jefferson Alexandre + lisäpiste Alexandre 21–28

 

Lehdistötilaisuus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *