Miro Kadmiry toimi Suomen maajoukkueen aloittavana pelinrakentajana EM-kisoissa vuosina 2010 ja 2014. Kuluvan vuosikymmenen aikana hänet on nähty johtamassa Vaahteraliiga-hyökkäystä kasvattajaseurassaan Vantaan TAFT:ssa, Porvoo Butchersissa, Turku Trojansissa sekä nykyisessä seurassaan Helsinki Roostersissa. Sitten hall of fame –pelinrakentaja Petrus Penkin Miro Kadmiry on ainoa suomalaispelinrakentaja, joka on johtanut Vaahteraliiga-joukkueensa pudotuspeleihin (TAFT vuonna 2014).

Kesken Trojans-kauden 2016 heittokäden olkapää alkoi vihoitella, joten pelinrakentajan vaativa tehtävä ei luonnistunut sillä tasolla, jolla Kadmiry olisi halunnut. Ratkaisuksi löytyi paikan ja pelipaikan vaihto. Kadmiry siirtyi laitahyökkääjäksi tuolloin I-divisioonassa pelanneeseen Kuopio Steelersiin. Operaatiota edesauttoi se, että Steelersin valmentaja Pekka Utriainen toimi TAFT:ssa aiemmin vuosia Kadmiryn luottolaitahyökkääjänä.

Kaudeksi 2017 Kadmiry siirtyi Helsinki Roostersiin ja oli viimesyksynä voittamassa uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Talvella tehty työ valmisti Kadmirysta hyvätasoisen liigalaitahyökkääjän. 12 ottelussa kertyi 44 kiinniottoa ja viisi touchdownia.

Tänä vuonna Kadmiry on pelannut poikkeuksellisen paljon myös pelinrakentajana. Roostersin ykköskapellimestari Brandon Connette on monesti lennättänyt joukkueen jo avauspuoliajalla sellaiselle karkumatkalle, että Kadmiry on voinut vapautuneesti tulla johtamaan hyökkäyspeliä toisella puoliajalla. Heitettyjä touchdowneja tilille on merkitty kuusi kappaletta. Ja myös kiinniottomaaleja kaksi. Kahdessa ottelussa Kadmiry on sekä heittänyt että kopannut maalin.

Kadmiry heittää touchdownin Karri Pajarisen käsiin Ranska-ottelussa:

Heittävä rissu, koppaava QB

– Nykyisin luonnehdin pelipaikkaani sanoen, että olen rissu joka pelaa myös varapelinrakentajana. Olen tyypiltäni vähän sellainen, etten jaksa vain istua paikallani. On mukava mennä kentälle pelinrakentajaksi, kun tietää että kroppa on lämmin. Ei tarvitse jännittää takareisien revähdyksiä ja muita, Kadmiry kertoo.

Kadmiry on aina ollut erinomainen juoksija pallon kanssa, mikä on tehnyt hänestä kaksiulotteisen pelinrakentajan. Onko laitahyökkääjänä pelaaminen tehnyt sinusta vieläkin paremman juoksijan?

– Ehkä se auttaa, mutta en minä sitä itse huomaa. En ole koskaan ollut mitenkään suoranopea. Vahvuuteni on ollut asettaa blokkeja juoksuissani. Se on vähän sama kuin heittopeleissä: pitää tunnistaa se tila johon pelin tekee, Kadmiry kertoo pallonkantajan hahmotuskyvystään.

Torstain Ranska-ottelussa Kadmiry teki ikään kuin Vaahteraliiga-Kadmiry -tempun ja hyppäsi pelinrakentajaksi toisen puoliajan aluksi. Tuloksena 138 heitettyä jaardia ja kaksi touchdownia. Juoksuissa Miro oli joukkueen ykkösetenijä – 69 jaardia 5,8 jaardin keskiarvolla.

– Meillä on hyökkäyksessä erikseen minulle suunniteltuja juoksuja, mutta kyllä minä pelaan ihan kaikkia meidän pelikirjan pelejä. Harjoituksissa olemme niitä harjoitelleet sekä team- että inside-harjoituksissa.

– Ja myös Janne (pelinrakentaja Lehtinen) näytti omaa juoksuosaamista rynnimällä Ranskan NFL-safetyn yli ensimmäisellä puoliajalla. On tärkeää, että pelinrakentaja hallitsee kaikki pelit.

Miro from Myyr York

Kadmirylle kotikisat Myyrmäessä on henkilökohtaisesti iso asia.

– Minulle tämä on kotikaupunkikisa. Olen elänyt nuoruuteni Myyrmäessä ja vaikka en olekaan asunut täällä enää kahdeksaan vuoteen, sanon silti olevani Myyrmäestä, nykyisin Tikkurilassa asuva Kadmiry miettii.

Kadmiryn entisen kotistadionin lehtereillä nähtiin torstaina yli 2 500 katsojaa – joukossa lukuisia tuttuja.

– En ole koskaan nähnyt tuollaista. Pekka Utriainen kirjoittikin aiheellisesti Facebookin ottelun jälkeen, että tällaiset pelit todistavat Suomi-jefun voivan hyvin.

Kadmiry heittää touchdownin Tommi Pinnan käsiin Ranska-ottelussa:

Ruotsi sytyttää aina

Kadmiry on edellisen kerran pelannut Ruotsia vastaan Tukholmassa vuonna 2015, jolloin Suomi voitti 15–10.

– Ruotsi on meille erittäin tuttu joukkue – kohtaammehan me heidät vuosittain. Ruotsilla on joukkueessa hyviä urheilijoita, mutta uskon meidän voittoon. Ei ole itse asiassa puhettakaan ettemmekö voittaisi.

– Olen sitä mieltä, että jos pelaisimme Ranskaa vastaan useamman kerran vastakkain, niin voittaisimme enemmän pelejä kuin Ranska. Nyt torstain tappio on kuitenkin nielty ja olemme täysin valmiita kohtaamaan Ruotsin.

Maajoukkueleirit ja turnaukset ovat intensiivisiä tapahtumia. On treenejä, palavereja, erilaisia kokouksia ja yleistä ajankulutusta hotellilla. Ja kaiken huipentaa tietysti itse ottelut. Kun Suomen osalta turnaus lauantaina loppuu, päättyy myöskin tämän maajoukkueen yhteinen taival. Moni on toki mukana syksyn Ruotsi-ottelussa, mutta täysin samanlaisena tätä joukkuetta ei enää tulla näkemään.

– Mielestäni tässä joukkueessa on aivan poikkeuksellisen hyvä rentous ja tunnelma. Tämä joukkue on todellinen perhe.

Arvokisat jättävät vahvan tunnesiteen – nämä miehet ovat veljiä toisilleen elämänsä loppuun asti. Kun Kadmirya kuuntelee, ei voi olla huomaamatta 100-prosenttista päättäväisyyttä: Tämä joukkue on valmis ottamaan EM-mitalin Suomeen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005.

Ranskaa vastaan Kadmiry juoksu 69 jaardia. Kuva: Samppa Toivonen

 

Finaalipäivä:

LA 04.08.2018 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:
11.00, sijoitusottelu: Tanska – Iso-Britannia
15.00, pronssiottelu: Suomi – Ruotsi
19.00, loppuottelu: Itävalta – Ranska
 
Liput alkaen 25 euroa
Alle 16-vuotiaat ilmaiseksi C-katsomoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *