Otsikkokuva: Samppa Toivonen

Päävalmentaja Tuomas Heikkinen oli lauantai-iltana helpottunut mies. Paita oli kastunut mitalikylvyn seurauksena, ja hetki sitten päättyneen ottelun vapauttama adrenaliini virtasi selvästi edelleen valtoimenaan. Hän oli juuri valmentanut Suomen EM-kisoissa mitaleille – ensimmäistä kertaa 13 vuoteen.

– Kuiva kausi päättyi lopultakin, sai Heikkinen sanottua.

– Tämä voitto perustui meidän juoksuhyökkäykseen. Jos amerikkalaisen jalkapallon ottelussa juokset itse hyvin pallon kanssa ja samaan aikaan puolustat itse hyvin juoksua, harvoin häviät.

Suomi juoksi pallon kanssa ottelussa yli kaksi kertaa niin paljon kuin Ruotsi.

 

Hyökkäyksen kiuas oli heti valmis

Suomen sauna oli kuuma heti aloitusvihellyksestä alkaen. Ensin puolustus pakotti Ruotsin nopeasti kentältä pois ja hetken päästä Karri Pajarinen punnersi vahvoilla juoksuillaan isännät johtoon. Tilanne oli 7–0, kun ottelua oli pelattu reilut viisi minuuttia.

Tilanne oli vahvasti Suomen hallussa, kun puolustus selvitti seuraavankin vuoronsa moitteetta. Ruotsi kuitenkin sai oman etsikkoaikansa, kun lyhyessä ajassa Suomi rähmäsi pallon ja syyllistyi lisäksi kriittisellä neljännellä yrityksellä syötönvastaanotonhäirintään, jonka myötä Ruotsi pääsi syvälle Suomen kenttäpäätyyn. Tilanteesta kuitenkin lopulta selvittiin, kun Ruotsin kenttäpotkumaaliyritys painui maalihaarukasta ohitse.

Karri Pajarinen juoksee Suomen johtoon:

Suomen pelirakentaja Miro Kadmiry aloitti ottelun erinomaisesti. Yhdeksästä ensimmäisestä heitosta jokainen onnistui. Toisella neljänneksellä Kadmiry vyörytti pelkillä heittopeleillä Suomen maaliin asti: kiinniottajina Kimi Linnainmaa, Tommi Pinta, sitten kahdesti Micky Kyei ja lopuksi maalin viimeisteli Marcus Siiskonen, jolle touchdown oli maajoukkueuran ensimmäinen. Kun Joni-Petteri Malka onnistui toistamiseen lisäpistepotkussa, johti Suomi ottelua 14–0.

Suomen puolustuksen linja oli jälleen vahva. Ruotsin juoksupelit lepäsivät käytännössä täysin pelinrakentaja Philip Juhlinin harteilla, ja Juhlin sai jo ensimmäisellä neljänneksellä enemmän iskuja kuin päävalmentaja Andreas Ehrenreich olisi missään olosuhteissa toivonut.

Kun juoksu ei toiminut, vaihtoi Ruotsi taktiikkaa. Juhlin pommitti pitkiä palloja laitoihin, jossa muun muassa ulottuva Jacob Dahre kurotti palloja kiinni. Kertaalleen Dahre vei jo pallon maalialueelle asti, mutta tilanne kuitenkin mitätöitiin Dahren tönittyä sääntöjen vastaisesti Akseli Olinia tilanteessa. Hetkeä myöhemmin Olin otti Dahren repimisestä huolimatta turnauksen toisen syötönkatkonsa ja pysäytti Ruotsin hyökkäyksen.

Ruotsin neljän laitahyökkääjän nopea heittopeli oli jatkossa selvästi vaarallisempaa kuin ottelun alussa – Ruotsin linja pystyi tarjoamaan siihen tarvittavan ajan. Vielä ennen puoliaikaa Juhlin orkestroi Ruotsin avaustouchdownin. 80-jaardisella vuorolla Juhlin haki sitkeästi Dahrea ja lisäksi Suomea siirrettiin taaksepäin jälleen syötönvastaanottorangaistuksen myötä. Lopulta maalialueen tuntumassa Juhlin juoksi itse kavennuksen, mutta lisäpiste ei ruotsalaisilta onnistunut. Tauolle siirryttiin lukemissa 14–6.

Veikka Lehtonen näyttää juoksupelin mallia:

Juoksupeli nousee keskiöön

Toiselle puoliajalle Suomi asensi hyökkäykseensä telaketjua ja lihamyllyä. Veikka Lehtonen toimi pallonkantajana ja Tom Suoste blokkaavana keskushyökkääjänä. Ruotsalaiset ylireagoivat Lehtosen liikkeeseen, Suoste pujahti vastakkaiseen suuntaan ja karkasi 50-jaardiseen juoksuun. Hetken päästä Veikka Lehtonen juoksi maalialueen tuntumasta Suomen kolmannen touchdownin.

Carlstad Crusadersissa Ruotsin pääsarjan heittotilastoja jo vuosia hallinnut kaksikko Juhlin ja Dahre olivat seuraavan vuoron sankarit. Suomi ei keksinyt keinoja hirvimäisen Dahren pysättämiseksi, vaan Dahre koppasi ensin touchdownin ja perään kaksi lisäpistettä. Näin ollen Ruotsi sai kuitattua ensimmäisen puoliajan epäonnistuneen lisäpistepotkun. Tilanne tässä vaiheessa 21–14.

Pelin ote siirtyi Ruotsille, kun ensin sinikeltaisten puolustus pysäytti Suomen hyökkäyksen ja perään Juhlin johdatti juoksuillaan ja heitoillaan Ruotsin iskuetäisyydelle. Lopulta keskushyökkääjä Emil Knutsson karkasi maalialueelle Juhlinin lyhyen heiton päätteeksi. Dahre tasoitti potkullaan lukemiksi 21–21.

Ruotsi nousee tasoihin:

Pajarinen, Lehtonen ja hyökkäyksen linja ratkaisevat

Suomi ei Ruotsin tasoituksesta hätkähtänyt, vaan hyökkäys marssi vakuuttavasti omilla onnistumisillaan ja ruotsalaisrangaistuksen myötä syvälle Ruotsin päätyyn. Karri Pajarisen toisella touchdownilla Suomi siirtyi jälleen johtoon. Malkakin onnistui jälleen, ja tilanne oli 28–21, kun ottelua oli kahdeksan minuuttia jäljellä.

Seuraava Ruotsin hyökkäysvuoro päättyi epäselvään tilanteeseen, kun laitahyökkääjältä iskettiin välittömästi kiinnioton jälkeen pallo käsistä, ja suomalaispelaaja sen peitti. Ruotsalaisten mielestä kyseessä oli epäonnistunut heitto kun taas suomalaiset juhlivat pallonriistoa. Pitkän palaverin jälkeen tuomaristo päätyi antamaan pallon Suomelle.

Ratkaisun ääriviivat alkoivat hahmottua, kun Veikka Lehtonen puski keskeltä ottelun toisen touchdowninsa ja kasvatti Suomen johdon lukemiin 35–21, kun aikaa oli jäljellä vaivaiset kaksi minuuttia.

Ruotsi lähti vielä viimeiseen yritykseensä, mutta Suomi puolusti viisasti eikä antanut Juhlinin pitkille heitoille mahdollisuuksia. Lopullisen sankarin sinetin ottelulle iski kulmapuolustaja Olin, jonka toisen syötönkatkon myötä Suomi sai viimeistä kertaa pallon. Enää Suomen tarvitsi laittaa vain kaksi kertaa peli käyntiin ja pelikello kävi nollaan.

Ottelun parhaat hetket:

Suomi eteni ottelussa 30 jaardia vähemmän (384–414), mutta erityisesti 225 juoksujaardia takasivat sen, että Suomi pystyi kontrolloimaan pelikelloa. Lisäksi

Ruotsin parhaana palkittiin pelinrakentaja Philip Juhlin, joka heitti 310 jaardia ja kaksi touchdownia ja oli lisäksi joukkueensa paras juoksuetenijä 80 jaardillaan. Juhlin heitti kaksi touchdownia ja juoksi itse yhden. Suomen paras oli keskushyökkääjä Karri Pajarinen, joka juoksi 82 jaardia ja teki kaksi touchdownia.

Suomen puolustuksen avainpelaajat löytyivät tällä kertaa takakentältä. Ville-Valtteri Suojanen oli ykköstaklaaja kuudella pysäytyksellään,ja Akseli Olinin kaksi syötönkatkoa tulivat tärkeisiin paikkoihin. Ruotsalaistukimies Filip Jönsson kokosi kentän suurimman taklausmäärän, 7.

Suomen edellinen mitali on siis vuodelta 2005. EM-kisojen kaikkien aikojen tilastossa Suomi kärjessä (5 kultaa, 4 hopeaa, 3 pronssia). Nyt saavutettu pronssi oli siis kaikkien aikojen 12 EM-mitali Suomelle. Pasi Lautala, Iiro Luoto ja Santtu Äyräväinen olivat mukana jo Malmön pronssijoukkueessa vuonna 2005, joten näille konkareille mitali oli uran toinen.

 

Suomi – Ruotsi 35–21 (14–6)

I neljännes:

Karri Pajarinen + lisäpiste Joni Petteri Malka 7–0

II neljännes:

Marcus Siiskonen (Miro Kadmiryn heitosta) + lisäpiste Malka 14–0

Philip Juhlin 14–6

III neljännes:

Veikka Lehtonen + lisäpiste Malka 21–6

Dahre + kaksi lisäpistettä Dahre 21–14

Emil Knutsson (Philip Juhlinin heitosta) + lisäpiste Dahre 21–21

IV neljännes:

Pajarinen + lisäpiste Malka 28–21

Veikka Lehtonen + lisäpiste Malka 35–21′

 

Tilastot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *