Kuva: Jari Turunen

Amerikkalaisen jalkapallon säännöistä löytyy erinäinen määrä pykäliä ja tulkintaohjeita, eikä otteluista tulisi mitään ilman sääntöjen tulkitsijoita ja niiden noudattamisen seuraajia. Heitä kutsutaan lajin kuin lajin parissa erotuomareiksi. Kansainvälinen turnaus tarvitsee ison nipun heitä. Yksi Euroopan-mestaruusturnauksen suomalaisista oikeudenjakajista on takatuomarina kisoissa toimiva Juhani Bruun.

– Takatuomari on henkilö joka katsoo pitkällä takakentällä heittopeleissä tapahtuvia asioita, syötön vastaanoton häirintöjä, pitää huolta siitä että yrityskello toimii niin kuin sen kuuluu toimia ja valvoo sen toimeenpanoa, Bruun valaisee toimenkuvaansa.

Monesti tuomarinura urkeaa pelaaja- tai valmennusuran yhteydessä tai päätyttyä. Bruunin reitti on kulkenut hieman erilaista reittiä.

– Minun tuomariura on sinällään vähän erikoisempi ehkä kuin normaalin pelaajatuomarin tai muun lajista tulevan tausta. Olen päätynyt lajin pariin aikoinaan vanhan koulukaverini kautta Turussa. Itse en ole koskaan pelannut yritystäkään. Aikoinaan tein muita seurahommia Turussa ja rupesin viheltämään junnupelejä tuomarikurssin jälkeen ja siitä sitten hissukseen edennyt.

Øyvind Løkenin johtama tuomariryhmä valmiina otteluun sunnuntain Tanska–Itävalta -ottelussa. Takatuomari Juhani Bruun vasemmassa laidassa. Kuva: Jari Turunen

Juniorituomaroinnin jälkeen vihellysputki on johtanut hänet Myyrmäen jalkapallostadionille pillin ja keltaisen liinan kera.

– Ensin alasarjoja Turussa ja länsirannikon alueella ja sen jälkeen jossain välissä Vaahteraliigaa, jonka jälkeen kansainvälisiin koulutuksiin. Olen maaotteluita viheltänyt muutamia kappaleita aiemmin, mutta tämä on ensimmäinen kansainvälinen miestentason turnaus, jossa olen mukana.

Tuomariryhmä muodostuu useamman maan edustajista, mutta siitä huolimatta yhteistyö sujuu hyvin Juhani Bruunin arvioissa. Siinä auttaa yhteiset pelisäännöt.

– Se sujuu yllättävän hyvin koska on standardisoidut säännöt ja mekaniikat ja muut. Tietty joka maassa on vähän omia juttuja, mutta niistä pyritään tällaiseen lähtiessä aina eroon ja mennään täysin niillä yhteisillä kansainvälisillä ohjeistuksilla ja mekaniikoilla. Meillä on IFAF-mekaniikka käytössä, kuten on Suomessa muutenkin jo valmiiksi.

Katsomoon näkyvin ero Suomessa on yhden lisätuomarin näkyminen kentällä, mutta takatuomarin tehtäviä se ei juuri heiluta.

– Ei siinä takatuomarin paikalle kauheasti tule mitään eroa, kun siirrytään liigan seitsemästä kansainväliseen kahdeksaan. Se on keskituomari kun sinne tulee lisää, muttei takatuomarin toimintaan vaikuta mitenkään.

EM-kisojen tuomariryhmä kokonaisuudessaan. Tuomaritarkkailija Frank Kristensen eturivissä toinen vasemmalta. Tuomarijohtaja Juuso Hämäläinen seisonassa kolmas vasemmalta.

Jatkuvaa kehitystä

– Tämä on hieno kokemus ihan ehdottomasti siinä mielessä, että pääsee kokeilemaan niitä kansainvälisiä aiemmin mainittuja mekaniikkajuttuja ja muita toisten kansainvälisten tuomareiden kanssa. Ja miten siinä lyhyessä ajassa pitää kehittyä ja yhtenäistää kaikki systeemit, Juhani Bruun näkee oman kehittymisen kannalta turnauksessa tuomitsemisen.

Myös erotuomaritarkkailijalta saatu palaute auttaa menemään eteenpäin jo turnauksen aikana.

– Se on tosi hienoa, miten siihen panostetaan meidän oman tarkkailijan toimesta. Millä intensiteetillä ja tarkkuudella me puretaan pelit. Se on täysin sama intensiteetti ja tarkkuus mitä pelaajille on, kun he purkavat pelejä seuraavaan peliin valmistautuessaan.

Suomea turnauksen ajan hellinyt lämmin sää vaatii myös tuomareilta valmistautumista pysyäkseen koko ottelun terävänä.

– Kyllä sen jaksaa, vaikkei tuomari otakaan yhtään huilivaihtoja, vaan on kaikki yritykset kentällä. Hyvä nesteytys, hyvä kehon huolto, hyvä ruokahuolto, lepo, kaikki tällaiset mitä pelaajatkin joka tapauksessa peliin valmistautuessaan tekisivät, Bruun valottaa omaa valmistautumistaan peleihin.

 

Løken päätuomarina EM-finaalissa

EM-lopputurnauksen tuomaritarkkailija on valinnut lohkopelien jälkeen tuomariryhmät finaalipeleihin. EM-loppuottelussa päätuomarina toimii norjalainen Øyvind Løken. Pronssiottelussa päätuomarina nähdään Bård Beylich (NOR). Suomalaistuomareista finaalin ryhmässä toimii Joonas Seppelin. Marko Immonen, Jukka Kalliokoski ja Juhani Bruun kuuluvat pronssiottelun tuomariryhmään.

Koska finaalipäivänä on yhteensä kolme ottelua, on lohkoissa toimineiden tuomareiden lisäksi koottu kolmas ryhmä, joka koostuu pääasiassa suomalaisista Vaahteraliiga-tuomareista. Veikko Lamminsalo toimii päätuomarina. Suomalaisnimistä koostuvan ryhmän täydentää tanskalaistarkkailija Kristensen, joka toimii ottelussa kenttätuomarina.

Tuomariryhmä sijoitusotteluun

LA 04.08.2018 | 11:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Tanska – Iso-Britannia

Päätuomari: Veikko Lamminsalo (FIN)
Aputuomari: Perttu Hautala (FIN)
Keskituomari: Matti Mäkäräinen (FIN)
Linjatuomari: Jukka Lehtinen (FIN)
Rajatuomari: Jani Sipi (FIN)
Kenttätuomari: Frank Kristensen (DEN)
Sivutuomari: Alexandra Naumanen (FIN)
Takatuomari: Tero Jansén (FIN)

Tuomariryhmä pronssiotteluun

LA 04.08.2018 | 15:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Suomi – Ruotsi

Päätuomari: Bård Beylich (NOR)
Aputuomari: Olivier Caldes (FRA)
Keskituomari: Marko Immonen (FIN)
Linjatuomari: Thomas Hofbauer (AUT)
Rajatuomari: Jukka Kalliokoski (FIN)
Kenttätuomari: Wilhelm Edelmuller (DEN)
Sivutuomari: Harald von Sydow (AUT)
Takatuomari: Juhani Bruun (FIN)

Tuomariryhmä loppuotteluun

LA 04.08.2018 | 19:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Itävalta – Ranska

Päätuomari: Øyvind Løken (NOR)
Aputuomari: Davie Parsons (GBR)
Keskituomari: Christian Jörgensen (DEN)
Linjatuomari: Ben Griffiths (GBR)
Rajatuomari: Klas Leidö (SWE)
Kenttätuomari: Kim Larsen (DEN)
Sivutuomari: Joonas Seppelin (FIN)
Takatuomari: Stephane Lascours (FRA)

Teksti: Pekka Lylyharju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *